MariaKotila

Ministeri ja priorisointi

Eilisen, lauantain Helsingin sanomissa peruspalveluministeri Hanna Mäntylä puhuu priorisoinnin tarpeesta terveydenhuollossa.  En ole kuulunut yleensä Hanna Mäntylän tai hänen puolueensa kannattajiin enkä nytkään varsinaisesti jaa hänen mielipiteitään, mutta tällä kertaa kyllä arvostan ministeriä. Hänellä on rohkeutta selittää selkokielisesti se, mitä sote-uudistustus käytännössä tarkoittaa. Kyse on sosiaali- ja terveydenhuollon säästöistä ja säästöjä seuraavasta palvelutason heikkenemisestä.  Ellei kaikkien palvelutasoa olennaisesti huononneta, osa kansasta täytyy rajata julkisista varoista kustannettujen palveluiden ulkopuolelle. Muiden poliitikkojen puheessa tämä perusasia usein hukkuu valinnanvapaudesta ja maakuntahallinnosta käydyn keskustelun alle. Tulevaisuutta ovat nykyistä huonommat palvelut, jotka eivät ole maksutta kaikkien tarjolla.  Näiden huononevien palveluiden hallinnoimiseksi pyritään löytämään toimiva ja edullinen malli.  On ihailtavaa, että poliitikko uskaltaa sanoa asian kiertelemättä.

Ministeri ehdottaa rahoitusongelman ratkaisuksi, että yhteiskunta ei enää kustantaisi elämäntapasairauksia sairastavien hoitokuluja. Käytännön esimerkkinä hän otti ylipainoiset ihmiset. Itsekin ylipaino-ongelmien kanssa painivana mietin, kuinka rajaus käytännössä toimisi.  Mutta se onkin sitten seuraavien keskusteluiden asia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pasi Ranta

Ajattelin tuossa viikon päästä maanantaina mennä kokeilemaan tuota uudistusta yksityiselle, laskun maksajaksi ilmoitan vaihtoehtoisesti joko Sipilän tai Stubbin. Saas nähdä miten äijän käy.

Toimituksen poiminnat